18 sty 12:36
Artur z miasta Neptuna: podajesz założenia (x≠−2 i x≠1) ... mnożysz "na krzyż" ... przerzucasz wszystko na jedną stronę
... obliczasz Δ z wielomianu który dostaniesz ... obliczasz miejsca zerowe ... sprawdzasz z
założeniami
18 sty 12:38
zosiaa20: x+2≠0 x−1≠0
x= −2 x=1
D=R\{−2,1}
(2x−2)*(x−1)=x*(x+2)
2x2−2x−2x+2=x2+2x i co dalej?
18 sty 12:44
ICSP: wszystko na jedną stronę.
18 sty 12:46
zosiaa20: 2x2−2x−2x+2−x2+2x czyli tak?
18 sty 12:48
ICSP: = 0
oraz w jednym miejscu znaku nie zmieniłaś.
18 sty 12:49
Artur z miasta Neptuna: ostatnie wyrażenie z '−' a nie '+' i to się = 0
odejmij co się da ... zostanie wielomian i liczysz miejsca zerowe
18 sty 12:50
zosiaa20: x2−6x+2=0 tak?
18 sty 12:52
Artur z miasta Neptuna: nom i Δ = ... = 36 − 8 = 28
18 sty 12:54
zosiaa20: i teraz x1 x2 obliczyć ?
18 sty 12:55
zosiaa20: a mam jeszcze takie pytanie małe

..dlaczego tutaj liczyłam tak 2x2−2x−2x+2−x2−2x a w
zeszycie mam 2x
2−x
2−4x−2x+2=0 ?
18 sty 12:59
Artur z miasta Neptuna: przecież to jest to samo, tylko inaczej ustawione wyrazy (dodawanie/odejmowanie jest
"przemienne")
18 sty 13:09
zosiaa20: ok rozumiem a w delcie wyszło ci 28 a trzeba to zrobic tak : Δ =√28=√4*7=2√7 czy moze
zostac 28 ?
18 sty 13:12
Artur z miasta Neptuna: lepiej tak bo wtedy miejsca zerowe wyjdą X1 = 3−√7 i X2 = 3+√7
18 sty 13:13
zosiaa20: ok dzięki
18 sty 13:14