Podać kwantyfikatory i dziedziny
Kasia: Podaj kwantyfikatory i dziedzin, dla których te zdania są prawdziwe:
1) ______x∊R______y∊N[2y>x>
2) ______x∊__ _____y∊________[2x=y]
18 sty 12:32
Artur z miasta Neptuna: a te '_____' co oznaczają?
18 sty 12:52
Kasia: w te ____ trzeba wstawić kwantyfikatory i dziedziny właśnie
18 sty 12:55
Kasia: w te ____ trzeba wstawić kwantyfikatory i dziedziny właśnie
18 sty 12:56
Artur z miasta Neptuna:
1) ∀ x∊R ∃y∊N [2y>x>−(2y+1)] ... liczby N to {0,1,2,3, ....}
2) ∀ x∊R ∃y∊R [2x=y]
18 sty 13:00
Artur z miasta Neptuna: Natomiast jeżeli u was N to zbiór {1,2,3, ...} to w 1) powinno być:
∀ x∊R ∃y∊N [2y>x>−2(y+1)]
18 sty 13:03
Artur z miasta Neptuna: wyjasnienie do 1)
jeżeli {x>1} to wystarczyłoby [2y>x>y]
jeżeli dodam zbiór {−1>x} to wystarczy warunek [2y>x>−y] (minus konieczny, aby stworzyć liczbę
ujemną z liczby naturalnej)
jeżeli dodam zbiór {−1≥x≥1} warunek wystarczy
wybacz więc jednak może być takie: ∀ x∊R ∃y∊N [2y>x>−y] ... co nie oznacza, że to co wcześniej
napisałem, jest źle.
18 sty 13:07
Kasia: Znaczy w pierwszym na końcu jest [2y>x]. błąd w przepisywaniu. sorry
18 sty 13:09
Artur z miasta Neptuna: hmmm ... to w takim razie:
1) ∃ x∊R ∀y∊N [2y>x]
takim x jest chociażby x = −1.
18 sty 13:11
Artur z miasta Neptuna: a dziedziny czego masz podać?
18 sty 13:11
Kasia: no właśnie nie jest to zrozumiałe za bardzo.
18 sty 13:28