wyrażenia algebraiczne
agga: wykonaj działanie
(a + 2/a)
2 − (a
2−2/ a )
2
proszę o wytłumaczenie jak to się robi
18 sty 12:07
ICSP: walnij ze wzoru :
c
2 − d
2 = (c−d)(c+d)
18 sty 12:09
Artur z miasta Neptuna: | | 2 | | 2 | |
(a + |
| )2 − (a2 − |
| )2 = ///wzór skróconego mnożenia −−− a − b2 = (a−b)(a+b)/// |
| | a | | a | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
= [(a+ |
| )−(a2− |
| )][(a+ |
| )+(a2− |
| )] = [−a2 + a + |
| ][a2+a] |
| | a | | a | | a | | a | | a | |
18 sty 12:12
agga: sorki ale dalej nic nie kumam
18 sty 12:21
agga: dzięki Artur już mi się rozjaśniło
18 sty 12:22