fizyka jądrowa
ania: Proszę o pomoc!
Ile razy energia kwantu światła fioletowego (λ= 4* 10−9 ) jest większa od średniej energii
kinetycznej cząsteczki tleny O2 w temperatzurze pokojowej 20℃ ? Odp. 3050 razy
18 sty 11:41
ejendi:
Ek(O2)=3/2kT; k stała Bpltzmana=1,38*10−23J/K
Ekś=hc/λ; h stała Planca=6,626*10−34 Js; c=3*108
λ=4*10−7m
T=293K
Ek=6,0651−21
Ekś=4,9695−19
Ekś/Ek=81,93599446
18 sty 14:11
ejendi:
nie tak jak w odpowiedzi, jeszcze sprawdzę jednostki
18 sty 14:12
ejendi:
(λ= 4* 10
−9 ) jakie to jednostki
400 nm=4*10
−7m
znalazłem coś takiego
Cząstki jednoatomowe, jak hel, mają 3 stopnie swobody więc Ek=3*0,5kT=1,5kT.
Cząstki dwuatomowe, jak tlen czy wodór − 5 stopni swobody, Ek=5*0,5=2,5kT.
Cząstki wieloatomowe nieprostolinijne − 6 stopni swobody, Ek=6*0,5kT=3kT.
czyli tlen ma współczynnik 5/2=2,5
Ekś/Ek=49,16 jeżeli λ=4*10
−9cm to będzie 4916 ale musi byc zgodność jednostek
gdzie błąd
18 sty 14:43