czy coś można poradzić
Agnieszka: | | (3x2)2 | |
6x(√2x3+5) − |
| podzielić przez (√2x3+5)2
|
| | √2x3+5 | |
czy można coś z tym jeszcze zrobić. Jak obliczyć x?
18 sty 10:54
Artur z miasta Neptuna: oczywiście, że można
| | 9x4 | | 6x(2x3+5) − 9x4 | |
6x*(p{2x3+5) − |
| = |
| = |
| | √2x3+5 | | √2x3+5 | |
| | 12x4 − 30x − 9x4 | | 3x(x3 −10) | |
= |
| = |
| |
| | √2x3+5 | | √2x3+5 | |
dzielisz to przez (
√2x3+5)
2, więc dostajesz
3x(x
3 −10)*
√2x3+5 ... nie wiem co w zadaniu trzeba zrobić.
18 sty 11:58
Agnieszka: to z przebiegu zmienności druga pochodna teraz musze wyznaczyć przedziały wklęsłości i
wypukłości dlatego potrzebny mi jest wyznaczony x
18 sty 12:22
Artur z miasta Neptuna: skoro to pochodna to nie potrzebujesz "czystego" 'x' ... z tej postaci co masz (ewentualnie 3x
wrzuć w nawias) obliczasz pochodną.
18 sty 12:28
Agnieszka: dlaczego gdy sprowadziłeś do wspólnego mianownika przy 6x jest tylko 2x3+5 jeżeli w
liczniku jest pierwiastek
18 sty 13:25
Artur z miasta Neptuna: bo przed wspólnym mianownikiem było 6x*pieriwastek ... więc robię
| | 6x*pierwiastek*pierwiastek | | 6x*pierwiastek2 | |
|
| = |
| no i znika |
| | pierwiastek | | pierwiastek | |
pierwiastek.
18 sty 13:39
Agnieszka: dziękuje za pomoc
18 sty 13:42