Pomóżcie
Piotras: Po skróceniu wyrażenia
(x2−4)(x−2)2 otrzymamy:.......
doszedłem do tego, że licznik jest: (x+2)(x−2), a mianownik: (x−2)(x+2)
nie wiem jak skrócić i co zostanie
18 sty 08:59
krystek: mianownik (x−2)2=(x−2)(x−2)
18 sty 09:05
Piotras: ok, niech będzie, a co zostanie po skróceniu
18 sty 09:11
krystek: | | (x−2)(x+2) | |
A nie widzć? |
| |
| | (x+2)(x+2) | |
18 sty 09:50
Piotras: no widać, że zostanie: x+2/x−2, ale nie mam takiej odp w teście:(
czy to jest to samo co: (x+2)(x−2)
18 sty 10:03
Piotras: wyżej napisałeś, że mianownik to: (x−2)(x−2)
18 sty 10:04
krystek: no tak!
18 sty 10:05
Artur z miasta Neptuna: jak już to:
| x2−4 | | (x−2)(x+2) | | x+2 | |
| = |
| = |
| |
| (x−2)2 | | (x−2)(x−2) | | x−2 | |
| | 4 | |
a jakie są odpowiedzi ... bo albo ten ułamek albo np.: 1 + |
| |
| | x−2 | |
18 sty 10:05
krystek: omyłka moja
18 sty 10:06
Piotras: odp są takie:
a) (x−2)(x+2) ; b) (x+2)2 ; c) (x−2)2 ; d) 1x−2
18 sty 10:33
krystek: Nie jest to mozliwe,chyba,że źle podałęś zadanie na początku.
18 sty 10:37
Piotras: to zdanie jest mało czytelne u góry postaram sie rozpisać inaczej:
licznik:x2−4
mianownik: (x−2)2
18 sty 10:39
Piotras: sorki, licznik (x2−4)2
18 sty 10:42
Piotras: aj widzę, że zupełnie namieszałem
18 sty 10:42
krystek: I teraz sobie przelicz wg wcześniejszych wskazówek
18 sty 10:47
Piotras: noooo, ale jak teraz ten licznik przeliczyć?
18 sty 10:49
18 sty 11:16
krystek: i odp b)
18 sty 11:16