??
LUWAMH: Pierwiastki wielomianu W(x)=(2x−1)(x−2)(x−1) sa w odpowiedniej kolejnosci pirewszym, drugim i
trzecim wyrazem nieskonczonego malejcego ciagu geometr.
a) podaj pierwszy wyraz i iloraz tego ciagu
| | 255 | |
b) oblicz ile poczatkowych wyrazow tego ciagu nalezy aby otrzymac 3 |
| |
| | 256 | |
18 sty 07:01
sklozik: po przyrównaniu nawiasów do zera otrzymujemy
x=12 x=1 x=2
malejący czyli a1=2
an=a1*qn−1
a2=1 −> 1=2*q2−1
q=12
18 sty 09:06
sklozik: Sn=3
255256 Sn=a1*
1−qn1−q
wstawiamy co mamy

i wychodzi nam
10231024=1−{
12}
n
odejmujemy 1 zmieniamy znaki i zostaje nam proste równanie
12 do której daje nam 1024
do 10 czyli n=10 jest to 10−ty wyraz
18 sty 09:15
gdhgf: z kąt ci kurwa wyszło 1023/1024
4 mar 18:52
Sieniek: Nie ucz się dalej gdhgf
19 sty 01:19
Szymon: @Sieniek, panie psorze może gryszosa?
19 sty 01:50