mam wyznaczyć pochodną
Kevio: Kłopot z arctg
arctg(√1−x2)
i nie bardzo w ogóle wiem co się dzieje jak w jakiejkolwiek funkcji zamiast zwykłego x nagle
znajdzie sie jakieś równanie. Jest ktoś mi w stanie pomóc?
18 sty 02:14
sklozik: najpierw robisz arc tg
czyli
1√1−x2+1*pochodna
√1−x2 =
12−x2*
12√1−x2* pochodna1−x
2=
12−x2*
12√1−x2*(−2)
Mam nadzieje ze nie ma pomyłki jak coś to skoryguje
18 sty 09:36
sklozik: oczywiście w 1 kasuje sie nam pierwiastek bo jest kwadrat
18 sty 09:37
Kevio: Takie pytanko by nie zaczynać nowego wątku.
Czy do każdej funkcji trygonometrycznej jak liczę pochodną to oprócz tego wzoru co podają na
uczelni np. sinx=cosx powinno być na końcu pochodna z x? I gdzie są może takie takie "pełne"
wzory?
19 sty 16:33
sklozik: Hm szczerze powiedziawszy to musisz wynieść z lekcji no powiedzmy ze zawsze robisz pochodną
tego co przyjmujesz za twojego x np x+4 a jezeli jest to sam x to tego nie musisz robić bo to
jeden czyli tego nie zapisujesz
23 sty 00:33