Artur z miasta Neptuna !
;Marcy;: I need you

...."Wariacje"
Wczoraj tłumaczyłeś mi z kartkami w sumie to nawet zrozumiałam,ale jeśli chodzi o liczby jest
problem,,,
Mam takie zad;
Ile jest wszystkich liczb pięciocyfrowych,o różnych cyfrach,podzielnych przez 5?
Czyli jak?
najpierw wyszujkuje te liczby podzielne przez 5
18 sty 00:04
ICSP: Ja ci kolego powiem że kombinatoryka i prawdopodobieństwo to dwa najgorsze działy matematyki

Szczerze ci współczuję że musisz się przez nie przedzierać.
18 sty 00:19
Basiek: Ja Ci ew. mogę wytłumaczyć,
koleżanko 
A przynajmniej to jedno
18 sty 00:42
Basiek: Liczba jest podzielna przez 5, kiedy na końcu ma 0 LUB 5.
X X X X X 5 cyfr ma nasza liczba
Możemy ją zbudować z cyfr {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} i cyfry nie mogą się powtarzać
Zacznijmy od przypadku 1−wszego, kiedy liczba kończy się na 5
X X X X 5
pierwszą cyfrę możemy wybrać na 8 sposobów (nie może to być 0, bo byłaby 4cyfrowa..., ani 5, bo
5 już jest na końcu)
drugą wybieramy na 8 sposobów (bo odpada nam 5tka i jakaś jedna liczba z pierwszego miejsca)
trzecią liczbę na 7.... analogicznie
czwartą na 6
Liczba sposobów : 8*8*7*6
Przypadek 2gi, gdy liczba kończy się na 0
X X X X 0
pierwsze miejsce: na 9 sposobów (zero zostało już wybrane, więc nie musimy już myśleć nad tym,
że nie może być na 1wszym miejscu)
drugie na 8 sposobów (odpada 0 i ta liczba z pierwszego miejsca)
trzecie na 7
czwarte na 6
ilość sposobów : 9*8*7*6
Ilość sposobów dodajemy czyli : 8*8*7*6+ 9*8*7*6=....
18 sty 00:48
Dana: Zadanie można rozwiązać stosując regułę mnożenia.
Liczba jest podzielna przez 5 gdy cyfrą jedności jest 5 lub 0.
Określamy ile jest wszystkich liczb pięciocyfrowych z cyfrą 5 w rzędzie jedności:
Cyfrę rzędu jedności możemy wybrać na 1 sposób.
Cyfrę rzędu 10−tyś. możemy wybrać na 8 sposobów, może to być 1,2,3,4,6,7,8,9. (bez zera i 5 )
Cyfrę rzędu tyś. możemy wybrać na 8 sposobów.(do poprzedniego zbioru pomniejszonego o jedną
cyfrę dołączamy zero)
Cyfrę rzędu setek możemy wybrać na 7 sposobów.
Cyfrę rzędu dziesiątek możemy wybrać na 6 sposobów.
Z reguły mnożenia wynika, że liczb tych jest 1x8x8x7x6= 2688.
Określamy teraz ile jest wszystkich liczb pięciocyfrowych z cyfrą 0 w rzędzie jedności:
Cyfrę rzędu jedności możemy wybrać na 1 sposób.
Cyfrę rzędu 10−tyś. możemy wybrać na 9 sposobów, może to być 1,2,3,4,5,6,7,8,9. (bez zera)
Cyfrę rzędu tyś. możemy wybrać na 8 sposobów.
Cyfrę rzędu setek możemy wybrać na 7 sposobów.
Cyfrę rzędu dziesiątek możemy wybrać na 6 sposobów.
Z reguły mnożenia wynika, że liczb tych jest 1x9x8x7x6=3024.
odp. 2688+3024 =5712.
18 sty 01:07