Znajdź x . Geometria
Amanda:

Znajdź x (wynik zaokrąglij do 0.001). Bardzo bedę wdzięczna za pomoc
17 sty 23:13
sklozik: cos25=
4y
gdzie y= przeciwprostokątnej
wychodzi ze y=4,4135
sin25=
x1y
x1=cały odcinek =1,8652
cos10={4}{y2} y2= przekatna w mniejszym trójkącie
y2=4.0617
sin10={x2}{y2}
x2=0.7053
Twój x=x1−x2
x=1,1599 Mam nadzieje że się nie pomyliłem
17 sty 23:22
asd:

x=a+b
17 sty 23:22
asd: oczywiście nie sinus tylko tanges tam ma być
17 sty 23:23
Raczej: Za cholere nie chce mi poprawny wynik wyjsc jakim jest 1.160. b wychodzi mi przyblizone ale juz
po dodaniu a wynik się nie zgadza
17 sty 23:48
Raczej: Może mi to ktos rozwiązac?
18 sty 00:06
sklozik: Napisałem ci wynik Raczej tylko zaokrągliłem do 4 miejsca po przecinku zrób tak samo tylko
zaokrąglij do 3 i masz szukany bo 1,599 to po zaokrągleniu 1,600
18 sty 09:18
Raczej: Tylko, że za bardzo nie wiem skąd u Ciebie wzięły się takie wyliczenia , mógłbyś rzucić rysunek
co ma się do czego?
18 sty 18:53
Emiliaaa: Jak ten trójkąt to oznacz go (od dołu) A , ten po środku D, szczyt C a ten przy kątach B.
x=|AC|−|AD|
tg25(stopni) =|AC| / 4
0,4663=|AC| / 4 || Wszystko *4
|AC| = 1,8652
tg 10 (stopni) = |AD| / 4
0,1763= |AD| /4 || wszsytko * 4
|AD|=0,7052
x= 1,8652−0,7052 = 1,16 w zaokrągleniu do trzeciego miejsca po przecinku będzie 1,160
/ to kreska ułamkowa...
16 paź 17:30