Dany odcinek a i kąty alfa i beta . Znajdź x. Trygonometria !!!!!
Raczej:

Dane są odcinek a oraz kąty α i β . Znajdź długość odcinka x ! Bardzo prosze o pomoc w
rozwiązaniu i zrozumiałe rozpisanie zadania. Ratujecie mi życie
17 sty 23:09
Artur z miasta Neptuna: | | x | | x | |
cos β = |
| ⇒ c = |
| |
| | c | | cos β | |
| x | |
| = a*tgα ⇔ x = a*tgα*cosβ |
| cos β | |
17 sty 23:18
Basiek: nazwijmy odcinek przylegający do alfy i bety − y
| | x | |
Z drugiego trójkąta mamy |
| =cosβ => x=ycosβ |
| | y | |
Reasumując
y=a*ctgα
x=ycosβ => x=actgα*cosβ
Mam nadzieję, ze dobrze
17 sty 23:20
Raczej: Co oznaczają te strzałki ⇔ ? W ogóle nie rozumiem tego co napisałes w odpowiedziach jest
a ctg α cos β
17 sty 23:22
Basiek: Mam dobrze.

Cud.
=> rozumiemy " z tego wynika, że..."
⇔ to czytałabym jako "co za tym idzie..."
Ale to jest interpretacja własna. Prawie jak wiersze na polskim.
17 sty 23:24
Artur z miasta Neptuna: ⇔ czytasz jako "wtedy i tylko wtedy, gdy..." a rozumiesz, że: z lewej wynika prawa ... a z
prawej lewa
⇒ czytasz jako "z tego wynika, że ... " a rozumiesz, że: z lewej wynika prawa ... ale z prawej
NIE MUSI wynika lewa
np.
a>3 ⇔ a+1 > 4
a>3 ⇒ a2>9 .... natomiast błędne jest założenie że a2>9 ⇒ a>3 ... niech a= −4.
rozumiesz?
18 sty 09:59