..
Tripida: witam jak mogę policzyć taki logarytm.
wg odpowiedzi ma wyjść 54
17 sty 23:01
sklozik: albo coś źle napisałeś albo wynik jest zły bo pierw do tej potegi = 2 a ten logaryym nie
wyniesie więcej niż 4. wg mnie 2+4logo pod z4 z 3

taki wynik
17 sty 23:08
beti: wychodzi 54, zaraz napiszę
17 sty 23:09
Tripida: no właśnie dobrze napisałam ,ale autor rozwiązał w odpowiedziach to dziwacznie i wyszło 54...
proszę kogoś o rozwiązanie tego poprawnie zaraz przepisze odpowiedz z kiełbasy
17 sty 23:11
Tripida: I przy okazji wytłumacz proszę bo nie rozumiem

Z góry dziękuje.
17 sty 23:12
beti: | | 2 | | 2 | |
√8do potęgi { |
| +log481} = √8do potęgi { |
| } * √8 do potęgi log481 = 8 do |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
potęgi ( |
| * |
| ) * 8 do potęgi |
| log434 = 8 do potęgi |
| * 8 do potęgi |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
2log
43 = 2* (#)
gdzie # = 2 do potęgi 3*2log
43 = 2 do potęgi 6log
43
=
| | log23 | | log23 | |
−−−−−−− zmieniam podstawy logarytmu: log43 = |
| = |
| −−−−−−−−
|
| | log24 | | 2 | |
= 2 do potęgi 3log
23 = (2 do potęgi log
23)
3 /
z własności amn = (am)n/ = 3
3 =
27
I ostatecznie: 2*27 = 54
ufffffff, mam nadzieję że się połapiesz. Być może można to policzyć krócej
17 sty 23:32
sklozik: Mogłeś dać potęge w nawias bo nie było wiadomo co jest wykładnikiem
17 sty 23:34
Basiek: Wdzięczność... piękna sprawa.
17 sty 23:38
Tripida: ja doceniam ale zawsze się znajdzie jakaś czarna owca
17 sty 23:40
Tripida: tak ogólnie to autor nie przewidział że ktoś by chciał dodawać wykładniki w postaci ułamka
17 sty 23:40
Tripida: autor forum*
17 sty 23:41
Basiek: ew. coś takiego: log
4/3
x
56/2
Myślę, że to jedyne forum, gdzie nie trzeba dłuugo ślęczeć, żeby coś zapisać, bo jest to dość
intuicyjne, łatwe, proste i przyjemne. Chwała
Jakubowi
17 sty 23:44
Jakub: Można dodawać wykładniki w postaci ułamka. Przykładowo x12 lub log125. Trzeba
jednak ten wykładnik lub podstawę wziąć w nawiasy klamrowe.
20 sty 00:10