Prawdopodobieństwo -sprawdzenie, prośba
0zmatmy: Witam, prosiłbym o sprawdzenie poprawności wykonanych zadań ponieważ nie jestem pewny czy
dobrze zrobiłem:
zad.1: Ze zbioru cyfr (3,4,5,6,7) losujemy kolejno i bez zwracania dwie cyfry. Wylosowane cyfry
zapisujemy w kolejności losowania otrzymując liczbę 2−cyfrową. Oblicz prawdopodobieństwa
zdarzeń:
A− otrzymano liczbę parzystą
B− otrzymano liczbę mniejszą niż 55
Oznaczyłem przestrzeń zdarzeń elem.:
Ω=(34,35,36,37,43,45,46,47,53,54,56,57,63,64,65,67,73,74,75,76)
Zdarzeń elem = 20
A − liczby parzyste 34,36,46,54,56,64,64,76
ze wzoru P(A)= AΩ wychodzi P(A)=820
B−liczby mniejsze niż 55: 34,35,36,37,43,45,46,47,53,54 − 10 liczb
P(B)=1020=12
zad.2: Rzucamy dwukrotnie symetryczną kostką sześcienną do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że
liczby oczek otrzymanych na obu kostkach różnią się o mniej niż 2, a ich iloczyn jest
wielokrotnością liczby 4.
Wypisałem przestrzeń zdarzeń elem.: (1,1) (1,2)...(1,6) (2,1)...(2,6) ... (6,1) (6,6)
Ω= 6x6=36
I teraz, różnią się o mniej niż 2 to: (1,2) (2,1) (2,3) (3,2) (3,4) (4,3) (4,5) (5,4) (5,6)
(6,5)= 10
P(A)=1036
Wielokr. 4: 0, 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48, 52 itd.
Czyli liczby różniące się o mniej niż 2 i których iloczyn jest wielokrotnością 4 to:
(3,4) (4,3) (4,5) (5,4)=4
P(B)=436
I tutaj nie jestem pewien czy wyznaczyłem wszystkie możliwości tych różniących się o mniej niż
2.
Proszę o sprawdzenie.
17 sty 22:51
Mila: brak par (1,1) , (2,2)...
17 sty 22:55
Mila: Źle zinterpretowałam, nie piszesz różnica mniejsza niż dwa, tylko liczby różnią się. Zatem
chyba dobrze myślisz.
17 sty 22:58
0zmatmy: hm czyli jak w końcu? Bo ja myślę że Ty dobrze myślisz ...
17 sty 23:04
0zmatmy: @up podbijam i prosze o info czy dobrze rozwiązane
18 sty 13:38
Artur z miasta Neptuna:
1.
P(A) dobrze
P(B) dobrze
2.
źle ... brak (2,2), (4,4), (6,6) −−− różnica 0 to także różnica mniejsza niż 2.
18 sty 14:17