Oblicz równanie. Albo robię jakieś ogromne głupoty, albo w wynikach jest źle..
Kasia892: 2,5x − 1 / 4 − 5/8x = 0,25 + x
17 sty 22:41
sklozik: 2,5x −1/4 −5/8x=1/4+x
wspólny mianownik przy x najmniejszy będzie 40 czyli :
100/40x−25/40x−x=1/2
7/8x=1/2
x=4/7
17 sty 23:02
coped-zadania: 2.5 x−1/4−5/(8 x) = 0.25+x
2.5 x−5/(8 x)−1/4 = x+0.25
12. x = 4.+5./x
(0.125 (4.47214 x−2.47083) (4.47214 x+2.02361))/x = x+0.25
3.4641 x = 2.88675
−(0.25+0 i)+2.5 x−5/(8 x) = x+0.25
x~~−0.5
x~~0.833333
18 sty 09:17
sklozik: jeżeli 8x jest pod mianownikiem to coped ma dobrze jeżeli to jest do całości to moje
18 sty 09:20
Kasia892: x nie jest w mianowniku, a wynik w odp to 0,5... nie wiem jakim cudem
18 sty 11:22
krystek: | | 1 | | 5 | | 1 | |
2,5x− |
| − |
| = |
| +x ? Tak wygląda |
| | 4 | | 8x | | 4 | |
18 sty 11:36
krystek: | | 5 | |
ma być |
| x ? wtedy mnozysz przez /8 masz |
| | 8 | |
2x−2−5x=2+8x
−11x=4 ,chyba ,że coś źle napisane.
18 sty 11:41
Kasia892: | 2,5x −1 | | 5 | |
| − |
| x = 0,25+ x |
| 4 | | 8 | |
18 sty 22:07