pierwiastki wielomianu
Aśka: Wiedząc, że pierwiastkami wielomianu
W(z) = z6 − 2z5 + 5z4 − 6z3 + 8z2 − 4z + 4
są z1 = i, z2 = −√2i
wyznaczyć pozostałe pierwiastki.
17 sty 22:30
ICSP: Wielomian ma współczynniki rzeczywiste czyli jeżeli mamy jeden pierwiastek zespolony wielomianu
mamy automatycznie drugi do niego sprzężony.
z1 = i, z3 = −i
z2 = −√2i, z4 = √2i
(z − z1)(z − z3) = (z−i)(z+i) = z2 + 1
(zz2)(z − z4) = ... = z2 + 2
teraz dzielisz swój wielomian kolejno przez z2+1 oraz to co wyjdzie dzielisz przez z2+2
Powstanie ci równanie kwadratowe które juz policzysz z delty.
17 sty 22:40