Wyznaczanie asymptot - proszę o sprawdzenie zadania ;))
Krystian: proszę Was o sprawdzenie zadania:
a)Wyznacz asymptoty funkcji f(x)=e(−0,5*x2)
b)f(x)=x3/(x−2)2
Moje rozwiązania:
a) wyznaczyłem dziedzine D=R
następnie wywnioskowałem ze brak asymptop pionowych
natomiast poziome
lim =e−∞=0
x→(+/−∞)
tzn, że brak asumptot ukośnych, ponieważ są poziome
B) D=R\(2)
lim =∞
x→2+
lim =∞
x→2−
następnie sprawdzam poziome:
lim =+∞
x→+∞
lim =−∞
x→−∞
tzn, że brak
więc spr. ukośne:
a=lim =[[(x3/(x−2)2]/x] = 1
x→(+/−)∞
b=lim =[[(x3/(x−2)2] − x] = 4
x→(+/−)∞
tzn. że y=x−4
Bardzo proszę o sprawdzenie zadania,
Pozdrawiam Krystian
17 sty 22:20
xxx: w punkcie b) powinno być y=x+4

Podpunktu a nie potrafię

Pozdro
17 sty 23:04