Punkt A = (2,1) należy do prostej o współczynniku kierunkowym równym 2. Do prost
Sławek.: Punkt A = (2,1) należy do prostej o współczynniku kierunkowym równym 2. Do prostej tej należy
punkt:
A(0,3)
B(2,0)
C(1,−1)
D(−1,0)
Policzyłem wzór ogólny tej prostej. I mi wyszło y = 2x − 3
i co dalej z tym zrobić? ;>
17 sty 22:17
Sławek.: potrafi ktoś? ;>
17 sty 22:21
beti: podstawiaj do równ tej prostej współrz. kolejnych punktów i sprawdzaj, dla których L=P,np:
pkt A: 3=2*0−3
3=−3
więc L≠P −− ten pkt nir nalezy do prostej
sprawdź pozostałe
17 sty 22:28