matematykaszkolna.pl
Wyznacz granice ciągu Mixon: Cześć, mam tylko jedno pytanie. Robię sobie zadania na granicę funkcji i regułę de'Hospitala i jest taki przykład lim=(ex−ex−2x)/(x−sinx) wychodzi [0/0], wyciągam pochodną x−> lim=(ex+e(−x)−2)/(1−cosx) x−> i tak dalej, i tak dalej, aż wyjdzie dwa. Moje pytanie, czemu tam przy e(−x) zmienia się znak przy wyciągnięciu pochodnej? Czemu i w jakich przypadkach tak się robi?
17 sty 22:09
Mixon: potęgi się pochrzaniły, miało być e do −x
17 sty 22:13
Artur z miasta Neptuna: zmienia ponieważ: (e−x)' = e−x*(−x)' = e−x*(−1) = −e−x /// pochodna wnętrza funkcji złożonej///
17 sty 22:14
Mixon: Ah, teraz łapię, zapomniałem o tym, trzeba być ostrożnym. Dzięki bardzo.
17 sty 22:16
Mixon: Przy okazji, posiada ktoś jakąś stronę z pytaniami teoretycznymi z analizy matematycznej? Na egzaminie, poza liczeniem będą właśnie takowe. Korzystam z podręcznika Włodarskiego, pierwszego tomu.
18 sty 12:03
Artur z miasta Neptuna: pytania teoretyczne? zależy jaki kierunek, przykładowe pytania: z definicji Cauchy'ego oblicz granicę ciągu/funkcji w punkcie X0 z definicji Heine'go oblicz granicę funkcji w punkcie X0 z definicji oblicz pochodną funkcji w punkcie X0 z tw. o 3 ciągach oblicz granicę ciągu an
 f f'g − fg' 
udowodnij własność pochodnej (np. (

)' =

)
 g g2 
podstawowa książka z analizy to "skoczylas". podaj maila to prześlę Ci zadania (w tym teoretyczne) z egzaminów kierunków NIE matematycznych na PG.
18 sty 12:09
Mixon: Z tego co słyszałem to pytania te to coć w stylu, dlaczego w punkcie gdzie pochodna nie istnieje może występować ekstremum itp. mixon.pl@gmail.com
18 sty 12:19
Artur z miasta Neptuna: odpowiedź na to pytanie to: ponieważ warunek f'(x0) = 0 nie jest warunkiem koniecznym na istnienie ekstremum (wystarczającym także nie). przykład: f(x) = |x| warunek konieczny na istnienie ekstremum w punkcie x=x0 to (o ile dobrze pamiętam): ∀a>0ε>0 |f(x0) − f(x0+ε)|<a −−−− symbole na pewno inne są w twierdzeniu, ale taki oto zarys. Sprawdź mail'a.
18 sty 12:37
Mixon: Dostałem, ściągnę sobie i przejrzę jak wrócę z uczelni. Wielkie dzięki za wszystko.
18 sty 12:45