Wyznacz granice ciągu
Mixon: Cześć, mam tylko jedno pytanie. Robię sobie zadania na granicę funkcji i regułę de'Hospitala i
jest taki przykład
lim=(ex−e−x−2x)/(x−sinx) wychodzi [0/0], wyciągam pochodną
x−>∞
lim=(ex+e(−x)−2)/(1−cosx)
x−>∞
i tak dalej, i tak dalej, aż wyjdzie dwa.
Moje pytanie, czemu tam przy e(−x) zmienia się znak przy wyciągnięciu pochodnej? Czemu i w
jakich przypadkach tak się robi?
17 sty 22:09
Mixon: potęgi się pochrzaniły, miało być e do −x
17 sty 22:13
Artur z miasta Neptuna: zmienia ponieważ:
(e−x)' = e−x*(−x)' = e−x*(−1) = −e−x /// pochodna wnętrza funkcji złożonej///
17 sty 22:14
Mixon: Ah, teraz łapię, zapomniałem o tym, trzeba być ostrożnym. Dzięki bardzo.
17 sty 22:16
Mixon: Przy okazji, posiada ktoś jakąś stronę z pytaniami teoretycznymi z analizy matematycznej?
Na egzaminie, poza liczeniem będą właśnie takowe.
Korzystam z podręcznika Włodarskiego, pierwszego tomu.
18 sty 12:03
Artur z miasta Neptuna: pytania teoretyczne?
zależy jaki kierunek, przykładowe pytania:
z definicji Cauchy'ego oblicz granicę ciągu/funkcji w punkcie X
0
z definicji Heine'go oblicz granicę funkcji w punkcie X
0
z definicji oblicz pochodną funkcji w punkcie X
0
z tw. o 3 ciągach oblicz granicę ciągu a
n
| | f | | f'g − fg' | |
udowodnij własność pochodnej (np. ( |
| )' = |
| ) |
| | g | | g2 | |
podstawowa książka z analizy to "skoczylas".
podaj maila to prześlę Ci zadania (w tym teoretyczne) z egzaminów kierunków NIE matematycznych
na PG.
18 sty 12:09
Mixon: Z tego co słyszałem to pytania te to coć w stylu, dlaczego w punkcie gdzie pochodna nie
istnieje może występować ekstremum itp.
mixon.pl@gmail.com
18 sty 12:19
Artur z miasta Neptuna: odpowiedź na to pytanie to:
ponieważ warunek f'(x0) = 0 nie jest warunkiem koniecznym na istnienie ekstremum
(wystarczającym także nie).
przykład: f(x) = |x|
warunek konieczny na istnienie ekstremum w punkcie x=x0 to (o ile dobrze pamiętam):
∀a>0∃ε>0 |f(x0) − f(x0+ε)|<a −−−− symbole na pewno inne są w twierdzeniu, ale taki oto
zarys.
Sprawdź mail'a.
18 sty 12:37
Mixon: Dostałem, ściągnę sobie i przejrzę jak wrócę z uczelni. Wielkie dzięki za wszystko.
18 sty 12:45