ciągi arytmetyczne
ola: jaś− zapalony turysta, chcąc poznać najbliższe okolice, wybrał się na wycieczkę rowerową.
Łącznie przejechał 105 km. Ile dni trwała wycieczka i ile kilometrów przebył w pierwszym dniu,
jeżeli codziennie przejeżdżał o 3,5 km mniej niż w dniu poprzednim, a w ostatnim dniu
przejechał 14 km?
17 sty 21:49
beti: Zad. dotyczy c. arytm., w którym:
S
n = 105, r = −3,5, a
n = 14, a
1=?, n=?
ze wzoru na n−ty wyraz c. arytm. mamy: a
n = a
1+(n−1)r −− podstaw dane i wyznacz a
1.
| | a1+an | |
Następnie korzystamy ze wzoru na sumę częściową: Sn = |
| *n −− podstaw dane i |
| | 2 | |
przekształć do równania kwadratowego.
17 sty 22:15
ola: też chciałam tak zrobić ale mam problem. bo w tym pierwszym wzorze mam dwie niewiadome a1 i n i
nie wiem jak wyznaczyć z tego a 1?
18 sty 16:21
ejendi:
Sn= 105
r= −3,5
an= 14
a1=an−(n−1)r
to do wzoru na Sn i takie będą współczynniki rów. f(n)
a b c
3,5 24,5 −210
Δ=3540,25
√Δ=59,5
n1=−12
n2=5
a1=28
n=5
18 sty 17:57
ola: dzięki za pomoc
18 sty 18:22