Kto wie o co chodzi w tym zadaniu
Dziwneto: Mianownik ułamka jest o 1 większy od jego licznika. Jeśli licznik zmniejszymy o 3 a
mianownik zwiększymy o 10 to otrzymamy ułamek trzy razy mniejszy. Wyznacz wyjściowy
ułamek.
17 sty 21:41
al:
| x | | x−3 | |
| =3* |
| , założenia i ... |
| x+1 | | x+11 | |
17 sty 21:48
Dziwneto: i ..?
17 sty 21:49
krystek: I liczyć!
17 sty 21:51
Dziwneto: krystek : mam pytanie..czy ty zawsze musisz się wpier...... tam gdzie nie masz..
17 sty 21:53
al:
i na "krzyż", potem uporządkoować równanie kwadratowe i ...
17 sty 21:55
Dziwneto: al : dzięki za pomoc.. !
17 sty 21:57
krystek: | x | | 3x−9 | |
| = |
| i mnożysz na krzyż D=R/{−11,−1} |
| x+1 | | x+11 | |
17 sty 21:58
krystek: @Dziwneto chociaż w tej dziedzinie jesteś "super"!
17 sty 22:04