ekstrema lokalne
Predator: Mam taki problem: Znaleźć ekstrema lokalne f(x,y) = ex−y
17 sty 21:27
Predator: f(x,y) = ex−y(x2−2y2) taka funkcja. I nie bardzo wiem jak policzyć pochodne cząstkowe
17 sty 21:28
Artur z miasta Neptuna: | df | |
| = ex−y(x2−2y2) + 2x*ex−y |
| dx | |
| df | |
| = −ex−y(x2−2y2) −4yex−y |
| dy | |
dalej chyba sobie poradzisz
17 sty 21:31
Predator: pochodna z e−x = −e−x ?
17 sty 21:34
Artur z miasta Neptuna: tak
ponieważ (e−x) = e−x*(−x)' = e−x*(−1)
17 sty 21:35
Predator: a jak wyliczyc z tego x i y?
17 sty 21:38
Predator: e
x−y(x
2−2y
2+2x)=0 ⇒(x
2−2y
2+2x)=0
−e
x−y(x
2−2y
2−4y)=0 ⇒(x
2−2y
2−4y)=0 z tego wychodzą x=0 y=0 lub x=4 y=2

Dobrze to robię czy nie można tak?
17 sty 21:52
Predator: w naszym ciagu czekam na sprawdzenie
17 sty 22:28