Artur z miasta Neptuna pomożesz????
PomozeKtos: 1) Sprawdź,które punkty należą do do wykresu funkcji f(x) =6/x :
A(0,5;12) B(3;3) C(5;4)
2) Oblicz wartości funkcji y=a/x dla x= −12 i x= −3,−2,1,4,6 .
17 sty 21:11
Artur z miasta Neptuna: dobra ... A(
12;12), więc sprawdzamy:
| | 6 | |
12 = |
| ⇒ 12 = 12 czyli okey |
| | 1/2 | |
tak samo z pozostałymi
2)
| | a | | a | |
y = |
| ... dla x =−12 ... y = − |
| |
| | x | | 12 | |
tak samo dla pozostałych
17 sty 21:13
PomozeKtos: W 2 zadaniu trzeba coś jeszcze obliczyć?
17 sty 21:20
Artur z miasta Neptuna: niee ... bo nie masz danych
17 sty 21:27
PomozeKtos: A mogę się dowiedzieć coś na temat tego zdania?
3) Mianownik ułamka jest o 1 większy od jego licznika. Jeśli licznik zmniejszymy o 3 a
mianownik zwiększymy o 10 to otrzymamy ułamek trzy razy mniejszy. Wyznacz wyjściowy
ułamek.
17 sty 21:29
Artur z miasta Neptuna: x
2+11x = 3x
2 − 6x − 9
2x
2 − 17x − 9 = 0
Δ = 19
2
x
1 = 9
jako, że x musi być całkowity to wyjściowym ułamkiem jest:
17 sty 23:25