Stożek!!!! ratujcie
DZIADZIA: Jeżeli długość promienia podstawy stożka zwiekszy się dwukrotnie,a dług wysokości zmniejszy się
czterokrotnie to jego objetość?
A. nie zmieni się
B.zmniejszy sie dwukrotnie
C zwiekszy się o połowę
D zmniejszy sie czterokrotnie
Naprowadzicie dziadzię na dobrą drogę?
17 sty 21:01
Artur z miasta Neptuna: pytanie pomocnicze −−− a jaki jest wzór na objętość stożka?
Jeżeli dobrze pamiętam to:
| | h | |
podstaw teraz do wzoru r = 2r i h = |
| |
| | 4 | |
a wyjdzie, że się nie poruszy objętość.
17 sty 21:04
DZIADZIA: hmm nie wychodzi mi tak samo:(
17 sty 21:08
DZIADZIA: np h=12 r=2
17 sty 21:12
Artur z miasta Neptuna: niee ... r = r i h =h
| | 1 | |
Objętość wynosi wtedy |
| π*r2*h |
| | 3 | |
zwiększasz r dwukrotnie, a h czterokrotnie zmniejszasz to masz objętość:
| 1 | | h | | 1 | | h | | 1 | |
| π*(2r)2* |
| = |
| π*4*r2* |
| = |
| π*r2*h |
| 3 | | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
17 sty 21:17
DZIADZIA: V=13π22*12
V=1513π
V=13π2*22*3 tak ma byc?
17 sty 21:21
Artur z miasta Neptuna: Dziadzia −−− pytałaś się o budowę trójkątów
to ma być budowa graficzna czy tylko wyliczeniowa?
graficzna −−− robisz jeden bok ... bierzesz cyrkiel odmierza długość drugiego boku i zataczasz
półkole z jednego końca narysowanego odcinka ... to samo w przypadku długości trzeciego boku
(ale cyrkiel z drugiego końca narysowanego odcinka) ... jeżeli półokręgi się przecinają =>
budujesz trójkąt (trzeci wierzchołek na przecięciu) ... jeżeli nie to nie ma trójkąta o takich
bokach
17 sty 21:22
Artur z miasta Neptuna: niee (2*2)2 powinno być.
17 sty 21:23
Artur z miasta Neptuna: a "wyliczeniowo" −− te 3 nierówności są warunkiem koniecznym i wystarczającym, aby wiedzieć, że
da się trójkąt skonstruować.
17 sty 21:24
DZIADZIA: budowę trójkątów już znam !
to ze stożkiem to nowe zadanie i niej jest powiązane z tymi trójkątami zamieszałem trochę

chodzi mi o ten stożek że jeżeli podstawie sobie jakieś tam liczby to wyjdzie mi tak samo ,bo
ja się tym kieruję i użyłem do tego zadania wymyślonych przez siebie długości h=12 r=2 i za
diabła mi nie wychodzi
17 sty 21:27
Artur z miasta Neptuna: no to podstaw h = 12 i r =2 a później h = 3 i r =4 (ale dobrze podstaw

)
17 sty 21:29
Basiek: | | 1 | | 48 | |
V1 (z Twoich danych)= |
| * 22* 12π= |
| π=16π |
| | 3 | | 3 | |
V
2:
r
2=4
h
2=3
...
17 sty 21:32
DZIADZIA: ja pierdziele ale ze mnie młotek
juz jest kurde ja to jestem ładnie pozamiatany heheheh
17 sty 21:32
DZIADZIA: zle podstawiałem
17 sty 21:33
DZIADZIA: dzieki Artur
witaj Basiek
17 sty 21:34
Artur z miasta Neptuna: wiem że źle podstawiłeś ... bo to widziałem
17 sty 21:35
Basiek: hej

Widzę, że ćwiczysz

To dobrze.
17 sty 21:36
DZIADZIA: kurcze nie wiem jak mi ta matura w maju wypadnie...
17 sty 21:37
Basiek: Dobrze.
17 sty 21:37
DZIADZIA: na okrągło szkoda że jestem taki stary bo chętnie bym poznał jakąś maturzystkę z z którą
wspólnie bym się pouczył w realu

ale nie w sklepie heheh
17 sty 21:38