?? :)
LUWAMH: Punkty a(−2,−4)
b(5,−3)
c(6,0)
d(1,5) sa wierzchołkami czworokata ABCD.
A) wskaz ze przekatne AC i BD sa do siebie prostopadłe
B) oblicz pole powierzchni ABCD
17 sty 20:41
Artur z miasta Neptuna: AC leży na prostej: y=ax+b
−4 = −2a+b
0 = 6a+b
y=
12x−3
BD leży na prostej: y=cx+d
−3 = 5c+d
5 = 1c+d
y = −2x+7
| | 1 | |
te proste prostopadłe ⇔ a*c = −1; i mamy |
| *(−2) = −1 więc przekątne są prostopadłe |
| | 2 | |
17 sty 20:48
Artur z miasta Neptuna: | | d1*d2 | |
B) korzystasz ze wzoru na pole rombu P = |
| , gdzie d1, d2 = długości przekątnych |
| | 2 | |
17 sty 20:49
betka:
Nie potrzeba wyznaczać równania prostych, wystarczy obliczyć współczynniki kierunkowe:
| | 4 | | 1 | | 8 | |
aAC = |
| = |
| , aBD = |
| = −2, |
| | 8 | | 2 | | −4 | |
a
AC * a
BD = −1 więc proste są prostopadłe.
17 sty 20:54
betka:
b) Najpierw trzeba wykazać, że czworokąt jest rombem
17 sty 20:55
Artur z miasta Neptuna: betka −−− ten wzór działa dla każdego czworokąta, dla którego przekątne są prostopadłe
(budujesz 2 trójkąty o podstawie jednej przekątnej i wysokościach jakiś części drugiej
| | d1*z*d2 | | d1*(1−z)d2 | | d1d2 | |
przekątnej ... i masz P = |
| + |
| = |
| ; gdzie z |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
oznacza jaka część przekątnej d
2 jest wysokością jednego z trójkątów.
17 sty 20:59
betka:
To trzeba powiedzieć, że pole czworokąta jest równe połowie iloczynu długości przekątnych
i sinusa kąta zawartego między tymi przekątnymi, tutaj ten kąt jest prosty, a sin90
o = 1,
| | 1 | |
więc w tym przypadku pole P = |
| |AC|*|BD|  |
| | 2 | |
17 sty 21:16
betka:
Natomiast w tym zadaniu czworokąt nie jest rombem
17 sty 21:16
Artur z miasta Neptuna: betka −−− może i nie jest ... nie sprawdzałem nawet (za dużo liczenia

)
17 sty 21:18