Trygonometria. Znajdź przybliżoną miarę kąta α ! Będę wdzięczny
Lessaczopal:

Znajdź przybliżoną miarę kąta α
17 sty 20:31
Lessaczopal: Jest w stanie ktoś to rozwiązac? bardzo prosze o pomoc
17 sty 21:08
al:
jeżeli przybliżenie, to może tak
tg49=u{x}{6
x=6tg49
sinα=56tg49=.... i tablice
17 sty 21:16
Lessaczopal: Mógłbyś to jakoś ropisac? Nie za bardzo rozumiem skąd to sie wzięło
17 sty 21:21
Artur z miasta Neptuna: patrz na rysunek ... 'x' to bok wspólny tych dwóch trójkątów, reszta to podstawy trygonometrii
(co to jest tg i co to jest sin)
17 sty 21:26
Lessaczopal: a co oznacza u?
17 sty 21:26
Lessaczopal: Dokładniej to nie rozumiem tego "tg49=u{x}{6"
17 sty 21:31
Artur z miasta Neptuna: "6x" to niedokończony zapis (brakuje "" na końcu) dla 6x
17 sty 21:33
al:
tg49=x6
17 sty 21:34
Artur z miasta Neptuna: 6x miało być, ale zapomniał na końcu "}" i wyszło: "tg49=u{x}{6"
17 sty 21:34
Lessaczopal: Nie mogę dojść do tego czemu akurat TG, a nie cos
17 sty 21:38
al:
cos jest z przeciwprostokątną, a jej nie znasz i nie jest bokiem górnego trójkąta
17 sty 22:10
Brother:

znajdź długość odcinka x. (x to przekątna w środku trójkąta)
26 kwi 12:51