matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
Eto:
Jak policzyć pochodną czostkową f(x,y,z)= x*cos(yz)+z
2
?
17 sty 20:27
Artur z miasta Neptuna:
df
= cos(yz)
dx
df
= −x*sin(yz)*z
dy
df
= −x*sin(yz)*y +2z
dz
df
ogólnie ...
obliczasz także, że wszystkie inne "niewiadome" traktujesz jako stałe, a
dx
jedyną zmienną jest właśnie 'x'.
17 sty 20:29
Eto:
Dziekuje bardzo
17 sty 20:34