Podaj dziedzine. Ktoś mi pomoże i wytłmaczy?
madzlk: f(x)=√5x−x2 +1/x2+6
17 sty 20:14
-:): ... a czego nie rozumiesz

?
Dziedzina mówiąc "po chłopsku" to zbiór wartości x dla których wzór funkcji ma sens
− więc wyrażenie pod pierwiastkiem kwadratowym musi byc nieujemne
− wyrażenie w mianowniku różne od 0
17 sty 20:18
krystek: po pierwiastkiem nie może być liczby ujemnej stąd :5x−x2≥0
a mianownik nie może być zere(przez zero nie dziel ch....) stąd x2+6≠0
17 sty 20:20
madzlk: Tyle to ja wiem. Tylko w książce mam dziedzine (−∞,5)i <5,+∞)
A mi wychodzi <0,5> i <6 ,∞)
17 sty 20:21
madzlk: a bo pod ułamkiem jest x2−5x+6
17 sty 20:23
krystek: Zapisz obl sprawdzę!
17 sty 20:24
krystek: ale −x2+5x≥0 dla x∊<0,5> i już tu się nie zgadza−chyba że źle przepisałaś.
17 sty 20:28
madzlk: 5x−x2≥0
Δ=25
x1=5 x2=0
x∊<0,5>
x2−5x+6>0
Δ=−49
x1=−1
x2=6
x∊(−1,6)
WięcD=( x∊<0,5>i <6,∞))
17 sty 20:31
krystek: Fatalnie wyliczona Δ! √−49 istnieje ?
Δ=25−24
17 sty 20:35
madzlk: Więc jak powinno być? Nie liczyć w ogole tego pod ułamnkiem i zapisać tylko ta dziedzine z pod
pierwiastka?
I wtedy wyjdzie dziedzina jak w książce. NO tak. Dzięki
17 sty 20:37
krystek:

ależ musisz ponieważ m zerowe zawierają sie w przedziale! i odp D=<0,5>/{2,3}
17 sty 20:50