jak obliczyć alfę
kasza:

to na górze zaznaczone to kąt alfa − szukana
to na dole zaznaczone to 35 stopni
proszę mi powiedzieć jak obliczyć alfę
17 sty 20:05
jurek: up
17 sty 20:12
Artur z miasta Neptuna:

no to mamy:
α = ?
β = 35 stopni
| | α | |
γ = (z twierdzenia o kątach na tym samym łuku) |
| |
| | 2 | |
δ jest po obu stronach − własności kątów przy przecięciu dwóch prostych
więc mamy, że:
| | α | |
α + δ + 35 = |
| + δ + a => α = 2* (a−35) ... nie wiem tylko jak wyrazić kąt a |
| | 2 | |
17 sty 20:18
jurek: dzięki za zainteresowanie, ale... nie doszedłeś do rozwiązania
18 sty 16:42
jurek: up
18 sty 17:49
jurek: up
28 cze 16:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czy są jakieś zależności pomiędzy tymi trójkątami, może pomiędzy którymiś odcinkami ...
cokolwiek.
28 cze 16:29
gośc: Może prawy promień i lewa cięciwa są równoległe?
wtedy α=a oraz β=γ i wszystko jasne.
28 cze 17:57
Basia:

przyjrzyj się dobrze; widać, że takich kątów jest nieskończenie wiele różnych
czyli
za mało danych
28 cze 19:16