zadanie z parametrem
Krystek: wyznacz wszystkie wartości paramtru m, dla których równanie x2−(2m−1)x−3(4m−1−2m−2)=0
ma dwa pierwiastki rzczywiste róznych znaków
17 sty 20:04
Artur z miasta Neptuna: stosujesz wzór viete'a i na Δ:
Δ = b
2 − 4ac > 0
rozwiązujesz układ.
17 sty 20:06
Krystek: na jakiej zasadzie posługujemy sie tu wzorami vieta i dlaczego musi być mniejsze od zera itd.?
17 sty 20:13
DZIADZIA: Artur mam pytanie,odnośnie zadan typu :
zjaki odcinkow trujkata mozna zbudować trojkąt prostokątny itd ,wiesz o co mi chodzi ja znam
tylko na prostokątny :
a+b>c
b+c>a
c+a>b
17 sty 20:15
krystek: masz dwa pierwiastki różnych znaków ⇒jeden + drugi − a ich iloczyn jest −
| | c | |
stąd x1*x2<0a z wz Viete'a x1*x2= |
| |
| | a | |
17 sty 20:16
Krystek: do DZIADZIA możesz liczyć z twierdzenia pitagorasa
17 sty 20:22
Krystek: dzięki
17 sty 20:23