Proszę o pomoc
prosiaczek: an=log(n2+1)
Oblicz an>100
log(n2+1)>100
i nie wiem, co dalej
17 sty 19:59
Artur z miasta Neptuna: an = log (n2+1) = 100 ⇔ n2 +1 = 10100 ⇔ n2 − 9'999 = 0 ⇔ (n − 3√1111)(n + 3√1111)
skoro an > 0 to n > 3*√1111 ... na kalkulatorze wylicz √1111 i masz już wynik
17 sty 20:04
prosiaczek: a w odp. mam takie coś: a1050,a1050+1....
17 sty 20:50
prosiaczek: pomoże ktoś?
17 sty 21:44
prosiaczek: czy jest błąd w odp. czy Artur ma rację?
17 sty 21:57
Mila: Zapisz ;
n2 +1 > 10100
n2 > (1050)2 −1
Skorzystaj ze wzoru skróconego mnożeni i oszacuj
17 sty 22:43