Funkcje wymierna - zadania.. Jak to rozwiązać?
Lusia: FUNKCJE WYMIERNE !
1) Oblicz wartości funkcji y=a/x dla x= −12 i x= −3,−2,1,4,6 .
2) Naszkicuj wykres funkcji f(x)= 2/x i g(x)=2/x −2 . Podaj dziedzinę i równania asymptot
wykresu g.
3)Sprawdź,które punkty należą do do wykresu funkcji f(x) =6/x :
A(0,5;12) B(3;3) C(5;4)
4)Rozwiąż równania.Pamiętaj o dziedzinach.
a)0,6=2,5X
b) x−6/4+2x=6
c) 3/5= 2x+8/x−2
d) 2x/x−2 − 3x/x−2=4
17 sty 19:51
Lusia;/:
17 sty 19:53
krystek: zabierz się do pracy
1)−wstawiaj za x podane liczb i licz
| | 2 | |
y= |
| przesuwasz o 2 jednostki w dół |
| | x | |
3)licz wstawiając za x i y odp współrzędne!
4) mianownik ≠0 to dziedzina!
| | x−6 | |
b) |
| =U{6}[1} D=R/{−2} i mnożysz na "krzyż" |
| | 4+2x | |
17 sty 19:56
Lusia: Na pewno to ogarnę.. Nie było mnie dobre 3 tyg w szkole a muszę zaliczyć ten niby sprawdzian
jutro na lekcji bo Pani od matmy powiedziała że moja nie obecność jej nie interesuje

I niby
jak mam to zrrozumieć co napisałeś jak widzę takie zadania pierwszy raz na oczy..
17 sty 20:01
Lusia: Myśl bardziej logicznie : "krystek"
17 sty 20:20
krystek: przykro ,że brak mi logicznego myślenia
17 sty 20:22
LOL: Nie udawaj takiego chojraka bo sam ciągle zadajesz pytanie w związku z zadaniami ...

..
Jeżeli
jesteś tak bardzo inteligentny to sam je rozwiązuj..
17 sty 20:24