Mam zadanie, ale nie wiem czy w dobry sposób liczę
Przemysław: pochodna i te sprawy
mam zadanie: zbadaj monotoniczność funkcji:
f(x)=x3+x
czyli f'(x)>0 to f.rosnąca
f'(x)< 0 to f.malejąca
dalej robię w ten sposób f'(x)= 3x2+1 i będzie to na pewno parabola i f'(x)>0 dla x należących
do R
ale z drugim zadaniem rady sobie nie daję, nie wiem od czego zacząć nawet:
f(x)= x* e−x2 proszę o pomoc!
17 sty 19:41
Artur z miasta Neptuna: zaczynasz od ... pochodnej
f'(x) = 1*exp {−x2} −x*exp {−x2} = exp {−x2}*(1−x) .....
gdzie exp {} oznacza "e do potęgi"
17 sty 19:51
Artur z miasta Neptuna: sorki .. pomyłka
f'(x) = 1*exp {−
x2} −
x2*exp {{−
x2} = exp {−
x2}*(1−
x2) .... (pochodna
| | x | |
wnętrza czyli pochodna z [− |
| ]) |
| | 2 | |
17 sty 19:53
Przemysław: aa ok dzieki wielkie
17 sty 20:06