równanie okręgu
milkaaa: Czesc

Mam zadanie z którym nie do konca umiem sobie poradzic..
Napisz równanie stycznej do okregu x
2 +2x +y
2−4y=0 i prostopadłej do prostej y= −5x+5
z góry dzieki za pomoc
17 sty 19:30
Artur z miasta Neptuna: równanie stycznej: y=ax+b
skoro ma być prostopadła to: y=15x+b
skoro ma być styczna to musi mieć 1 punkt wspólny z okręgiem ... tworzysz układ dwóch równań z
dwoma niewiadomymi i wyliczasz.
17 sty 19:34
Aga: Znajdź środek i promień okręgu, Wykorzystaj fakt, że Odległość środka od stycznej jest równa
| | 1 | |
promieniowi i , że współczynnik kierunkowy stycznej jest równy |
| . |
| | 5 | |
17 sty 19:36
milkaaa: ok równanie okregu wychodzi mi takie: (x+1)
2 + (y−2)
2 = 5 wiec S=(−1,2) r=
√5
czy ktos moze sprawdzic czy dobrze to wyliczyłam
17 sty 19:54
Artur z miasta Neptuna: dobrze
17 sty 19:55
milkaaa: ok i zaciełam sie.. nie wiem co zrobic dalej
17 sty 19:57
milkaaa: aha wiem xD
mam równanie prostej y=ax+b wiec w moim przypadku a=1
wiec y=x+b
wiec wychodzi ze −x+y−b=0
17 sty 20:03
milkaaa: i co dalej

....
17 sty 20:06
milkaaa: prosze o pomoc...
17 sty 20:30
Artur z miasta Neptuna: | | 1 | |
w Twoim przypadku a≠1 ... a= |
| ponieważ to ma być prosta prostopadła do y=−5x+5 |
| | 5 | |
17 sty 20:32
milkaaa: przepraszam zle w poleceniu napisałam prosta jest y=−x+5
17 sty 20:34