matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;
anna:
ciąg (12,15,18...) jest ciągiem arytmetycznym. Podaj wzór ogólny tego ciągu oraz podaj sumę 25 jego wyrazów
17 sty 19:27
Mila:
a
1
=12 r = 3 a
n
= a
1
+(n−1)*r a
n
= 12 +(n−1)*3 a
n
= 12 + 3n − 3 a
n
= 9 + 3n
a
1
+ a
n
S
n
=
*n=
2
podstaw i oblicz
17 sty 22:06