Bardzo proszę o pomoc :)
Agatka: jak najłatwiej określić dziedzinę i zbiór wartości?
mam takie zadanie
f(x) 3√x i mam że dziedzina z tego to D=R tylko napisane, ale teraz nie wiem skąd wiadomo na
pierwszy rzut oka że tak jest :C
17 sty 19:21
Aga: Pierwiastki nieparzystego stopnia istnieją z każdej liczby rzeczywistej'
a pierwiastki parzystego stopnia z liczb ≥0
17 sty 19:23
Danieloo: Dla pierwiastków parzystych √x D={x≥0}
Dla pierwiastków nieparzystych D=R.
To po prostu musisz zapamiętać.
17 sty 19:24
Agatka: aha czyli jak będzie 4√x to dziedzina będzie równa D={0} ? dobrze zapisałam?
i jeszcze jak mam taki przykład f(x)= x3 − 1x − 1 to wychodzi że dziedziana to liczby
rzeczywiste z wyjątkiem 1 dlaczego?
17 sty 19:26