matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria nierówność
Yay:
Pomógłby mi ktoś?
3
tg
2
x −
< 0
cosx
17 sty 19:10
krystek:
sin
2
x−3cosx
<0 idalej spróbuj
cos
2
x
17 sty 19:15
Artur z miasta Neptuna:
zał. x≠
π
2
+kπ; k∊Z
sin
2
x
tg
2
x =
cos
2
x
3
3cos x
=
cos x
cos
2
x
więc mamy, że
sin
2
x − 3cos x
<0
cos
2
x
ponieważ ∀
x jakie mogą być
cos
2
x >0 sin
2
x − 3cos x < 0 1−cos
2
x − 3cos x <0 t= cos x; t≠0 −t
2
− 3t +1 <0 rozwiązujesz ...
17 sty 19:18