Wykaż, że liczba jest liczbą naturalną
Lulululu: Wykaż, że liczba √30+2√29−√30−2√29 jest liczbą naturalną.
17 sty 19:09
krystek: √(1+√29)2=I1+√29I=1+29 analog drugi ,zrób sama(am)
17 sty 19:12
Lulululu: Hm, zaczęliśmy to robić √29+2√29+1−√29−2√29+1, więc niestety trzeba to rozwinąć
jakoś...
17 sty 19:15
Aga: trzeba zwinąć
.a2+b2+2ab=(a+b)2
2ab=2*√29*1
a*b=√29*1
a2+b2=29+1
a=√29, b=1
17 sty 19:19
Lulululu: A jakbym chciał to obliczyć to jak to powinno pójść?
17 sty 19:28
Lulululu: Odświeżam.
Muszę to policzyć, a nie wiem do końca jak
17 sty 19:43
krystek: =1+29−(√1−√2)2=30−I1−29I=30−I−28I=30−28=2∊N
17 sty 20:01
krystek: =1+29−(√1−√2)2=30−I1−29I=30−I−28I=30−28=2∊N
17 sty 20:03
Lulululu: Dziękuję. Zdążyłem już zrobić i wyszło mi tak samo
17 sty 20:04