PROSZĘ O POMOC JUTRO SPR Z CAŁEGO SEMESTRU :)
t.: 1.napisz rownania stycznych do okręgu x
2+y
2−2x+12y+28=0 i prostopadlych do prostej k o
równaniu y=−0,5x
2.Oblicz odleglosc punktu P(−2;−1) od prostej do ktorej naleza punkty wspolne okregow o
rownaniach x
2+y
2−2x−6y+9=0 oraz x
2+y
2+2x−2y−3=0
3.Dla jakich wartosci parametru m (m nalezy do R) okregi o1:(x−m)
2+(y−2)
2=5 oraz o2:
(x−7)
2+(y+m)
2=20 sa zewnetrznie styczne?Oblicz wspolrzedne punktu stycznosci.
4.Prosta o równaniu y=x+1 przecina parabolę o rownaniu y=0,5(x−1)
2−2 w punktach A i B.Napisz
rownanie okregu,ktorego srodek lezy na prostej y=2x−4 i ktory przechodzi przez punkty A i B.
Prosiłbym o pomoc tylko te zadania na dzisiaj mi zostały
17 sty 19:07
t.: prosze o pomoc
17 sty 19:18
TOmek: 1. (1,−6) r=
√12+(−6)2−28
| | 1 | |
prosta prostopadła do prostej y= − |
| x jest wtedy gdy a1*a2=−1 |
| | 2 | |
a
2=2
| | 1 | |
y=2x − prosta prosopadła do prostej y=− |
| x |
| | 2 | |
y=2x −> −2x+y=0
| | |1*(−2)+1*(−6)| | |
√12+(−6)2−28= |
| |
| | √(−2)2+12 | |
17 sty 19:52
t.: da to sie inaczej zrobic mysle
17 sty 19:53
TOmek: czekaj skopałem
17 sty 19:54
TOmek: r=3
rysujesz w ukladzie wspolrzednych okrag i na oko rysujesz prostopadle do okregu i prostej
to jest banalne zadanie.
17 sty 19:57
t.: wie ktos jeszcze?
17 sty 21:42
krystek: Jeżeli masz okrąg i prostą y=2x+b (która jest prost do danej prostej)
wstawiasz do równania okręgu i Δ=0 aby była styczna
lub drugi sposób odl tej prostej od środka okręgu musi być równa promieniowi okręgu
17 sty 21:46
krystek: ogólna postać prostej 2x−y+b=0
17 sty 21:47
t.: prosilbym o rozwiazania tych 4 zadan
17 sty 22:05
Piotrek: o1:(x−m)2+(y−2)2=5 oraz o2: (x−7)2+(y+m)2=20
S1 = (m,2) r =√5 s2= (7,−m) r= 2√5
|O1O2| = √(7−m)2 + (−m−2)2 = √49−14m+m2 +m2 +4m +4 = √2m2 − 10m +53
|o1o2| = R +r
√2m2 − 10m +53 = √5 + 2√5 / 02
2m2 − 10m +53 = 25
2m2 − 10m +28 = 0 /2
m2 −5m +14 = 0
delta = 25− 4 *14
coś jest nie tak....
17 sty 22:46
xyz: o1=x2+y2−2x+12y+28=0
(x−1)2−1+(y+6)2−36+28=0
(x−1)2+(y+6)2=9
s1(1,−6) r=3
y=−12x styczna do okregu y=2x+b
17 sty 22:58