przestrzenie afiniczne
luk18: W przestrzeni afinicznej R3 zbadać wzajemne położenie prostej l i płaszczyzny dwuwymiarowej
π2: 3x1+5x2−x3−2=0.
l:x1=12+4t x2=9+3t x3=1+t
Zbadać położenie dwóch prostych potrafię ale prostej i płaszczyzny już nie...
17 sty 18:39
luk18:
17 sty 18:56
luk18: Niech chociaż ktoś nakieruje co i jak? Wydaje mi się że muszę zamienić równanie krawędziowe π2
na parametryczne, ale nie mam pojęcia jak do tego dojść.
17 sty 18:57
AS:
Prosta o równaniu {x = xo + a*t , y = yo + b*t , z = zo + c*t} jest
równoległa do płaszczyzny A*x + B*y + C*z + D = 0 jeżeli zachodzi warunek
A*a + B*b + C*c = 0
Drugi sposób
Podstaw x1,y1,z1 do równania płaszczyzny i wylicz t,
Mając t wyliczysz wsp. punktu przecięcia P(0,0,−2)
17 sty 19:07