macierzą ?
pomocy please: znacie najszybszy sposób na wyliczenia A,B,C,D jesli mam postać 4 niewiadomych i 4 równań


:
A+B+C=−4
5A+6B+C+7D=−20
8A+11B+4C+16D=−35
4A+4B+3C+12D=−27
Macierzą


jesli tak to jak

17 sty 18:27
Luked: możesz dodać stronami 1 z 3 i 2 z 4
17 sty 18:56
Artur z miasta Neptuna: metoda gaussa (schodkowa)
1 1 1 0 | −4
5 6 1 7 | −20
8 11 4 16| −35
4 4 3 12| −27
i odejmujesz odpowiednio wiersze aby uzsykać postać
1 x y z | h
0 1 w v | m
0 0 1 q | n
0 0 0 1 | l
z tego wynika ostatnia niewiadoma i podstawiasz do wyższego i obliczasz następną ... później
obie stawiasz do wyższego i obliczasz i na końcu stawiasz 3 wyliczone do pierwszego równania i
obliczasz.
17 sty 18:57