Prosze o pomoc!!!:)
Laura: 1.Suma miejsc zerowych funkcji f(x)=−2(x−3)(x+4) wynosi: a)1 b)7 c)−1 d)0
(jak to się oblicza?)
2. Najmniejsza wartość funkcji f(x)=2(x−3)
2−4 wynosi: a)3 b)−3 c)4 d)−4
3.Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) −2x
2+6x−2
4.Osią symetrii paraboli y=(x−2)
2+4 jest: a)x=2 b)x=−2 c)x+4 d)x=−4
5.Wskaż zbiór rozwiązań nierówności x
2>9x (jak to sie robi?)
6.Rozwiąż:
a)(3x−2)
2=(2x+3)
2
b)6x−9mniejsze bądź równe x
2
Bardzo proszę o pomoc z tymi zadaniami. Niestety nie radze sobie z matematyką a na jutro
potrzebuję rozwiązań do tych zadań. Liczę na waszą pomoc w obliczeniu i wytłumaczeniu mi tych
zadanek. Pozdrawiam z dziękuję z góry
Artur z miasta Neptuna: 1. wynosi 3−4 = −1
2. dla x = 3 i wynosi −4
| | Δ | |
3. przeciw dziedzina to (−∞; − |
| > |
| | 4a | |
4. x=2
5. x
2 − 9x >0
x(x−9)>0
//szkicujesz wykres//
x∊ (−
∞,0)∪(9, +
∞)
6.
a) wymnóż ... odejmij ... wylicz Δ z wielomianu
b) −x
2 +6x − 9 <0 ... oblicz Δ i wyznacz przedział