Całki
tomek215: Witam mam problem z całka
17 sty 17:11
Bogdan:
Podstawienie: sin√x = t
17 sty 17:13
tomek215: | | tdt | |
ale wtedy otrzymam ∫ |
| dx i dochodze do momentu ze mam dt i dx bo dalej mam w |
| | √x | |
mianowniku
√x
17 sty 17:34
tomek215: nie wiem czy dobrze mysle
17 sty 17:34
Bogdan:
| | 1 | | cos√x | |
sin√x = t, cos√x * |
| dx = dt ⇒ |
| = 2dt |
| | 2√x | | √x | |
| | cos√x | |
∫ (sin√x * |
| dx = 2 ∫ t dt |
| | √x | |
17 sty 17:41
17 sty 17:42
tomek215: dziekuje

nie wziałem pod uwage funkcji złozonej
17 sty 17:46
tomek215: jeszcze dle pewnosci całka wynosi sin2√x + C?
17 sty 17:47
Bogdan:
Tak
17 sty 18:01
tomek215: dzieki
17 sty 18:04