Wyznacz granicę ciągu
Robi: Wyznacz granicę ciągu:
lim x−>+nieskonczonosci2+4+6...+2n16n+8
17 sty 17:10
Bogdan:
Zbadaj wyrażenie w liczniku, to jest suma ciągu ...
17 sty 17:11
Robi: Nie rozumiem w jaki sposob mam zbadac to wyrazenie w liczniku
17 sty 17:14
Bogdan:
2, 4, 6, ... , 2n jaki to ciąg?
17 sty 17:15
Robi: arytmetyczny
17 sty 17:17
Bogdan:
No właśnie, to wyznacz sumę tego ciągu
17 sty 17:19
Robi: Tylko ,że nie znam ilosci wyrazów tego ciągu ,więc jak wyznaczyć jego sumę ?
17 sty 17:28
Bogdan:
2 + 4 + 6 + ... + 2n = 2(1 + 2 + 3 + ... + n), ile wyrazów ma ten ciąg?
17 sty 17:33
Robi: nieskonczenie wiele tak ?
17 sty 17:37
Bogdan:
Liczba wyrazów tego ciągu jest równa
n
(wrzuć myślenie

)
17 sty 17:44
Robi: Nie rozumiem tego ; / , jak mam policzyc sume tego ciagu ? podstawic do wzoru , a co pozniej ?
17 sty 17:52
Bogdan:
| | 1 | |
2 + 4 + 6 + ... + 2n = |
| *n*(2 + 2n) = n(1 + n) = n + n2 |
| | 2 | |
17 sty 17:58
Robi: lim x→∞ n+n216n+8 co z tym dalej zrobic?
17 sty 18:11