Wyznacz dziedzinę funkcji :
Robi: log(25−16x2)
17 sty 17:07
Bogdan:
f(x) = log( g(x) )
założenie: g(x) > 0 ⇒ x ∊ ...
17 sty 17:09
Robi: 25−16x2 > 0
tutaj policzyc delte i miejsca zerowe?
17 sty 17:11
Bogdan:
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
17 sty 17:16
Robi: (5−4x)(5+4x)
5−4x=0 5+4x=0
−4x=−5 4x=−5
x=1,25 x= −1,25
, więc D=R / {1,25; −1,25} ?
17 sty 17:22
Bogdan:
| | 25 | | 5 | | 5 | |
25 − 16x2 > 0 ⇒ −16(x2 − |
| ) > 0 ⇒ −16(x + |
| )(x − |
| ) > 0 |
| | 16 | | 4 | | 4 | |
17 sty 17:27
Robi: a więc D=(−54 ; 54) tak?
17 sty 17:34
Bogdan:
Tak
17 sty 17:44
Robi: Dziękuję za pomoc ; ]
17 sty 17:45