matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
lol:
Ciąg (a
n
) jest arytmetyczny i S
n
=a
1
+a
2
+...+a
n
. Znajdź pierwszy wyraz i różnicę ciągu (a
n
), wiedząc, że: S
n
= 4n
2
−9n
17 sty 17:04
Dana:
a
1
=s
1
=4−9=−5, a
2
=s
2
−s
1
=−2−(−5)=3, r=a
2
−a
1
=3−(−5)=8
18 sty 01:59