miejscowosci
kamczak: Miejscowosci A i B łączy linia kolejowa o długości 70km. Pociag osobowy jedzie na tej trasie o
godzine dluzej i ze srednią prędokością o 8km/h mniejszą niz pociąg pospieszny. Oblicz czas
przejazdu pociągu pospiesznego z miejscowosci A do B.
17 sty 16:45
jok: s= 70km
v−8 < −− predkosc pociagu osobowego
t+1 < −− czas przejazdu pociagu osobowego
Pociag pospieszny
s = v*t
Pociag osobowy
s= (v−8)(t+1)
spinasz klamra
s= v*t
17 sty 16:50
Pomocy: 70 / x+1 + 8 = 70 / x
Jak to obliczyć? (rozpisać do postaci kwadratowej i Δ)
25 mar 21:22