planimetria
julka: W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej, a przekątna jest
dwusieczą kąta przy dłuższej podstawie. oblicz długości boków tego trapezu, wiedząc że jego
pole równe jest 9. Oblicz także pole koła opisanego na tym trapezie.
17 sty 16:11
Bogdan:

h =
√(2a)2 − a2 = a
√3
| | 1 | | 1 | |
Pole trapezu PABCD = |
| *7a*h = 9 ⇒ |
| *7a*a√3 = 9 ⇒ a = ... |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Pole trójkąta ABC PABC = |
| *4a * h = ... |
| | 2 | |
d =
√(3a)2 + h2 = ...
Okrąg o promieniu R opisany na trapezie ABCD jest jednocześnie okręgiem opisanym
na trójkącie ABC
| | 4a * 2a * d | |
PABC = |
| ⇒ R = ... |
| | 4R | |
| | d | |
R można także wyznaczyć z twierdzenia sinusów: R = |
| . |
| | 2sin2α | |
Dość łatwo jest wykazać, że kąt wewnętrzny trapezu przy dolnej podstawie ma miarę 60
o,
czyli 2α = 60
o.
Pole koła P = πR
2 = ...
17 sty 16:42