działania na wyrażeniach wymiernych
Nikki: Witam, mam problem z działaniem
kompletnie nie wiem gdzie robię błąd, proszę o pomoc
17 sty 16:07
Bogdan:
Pokaż swoje obliczenia, poszukamy błędu
17 sty 16:11
-:):
| x2−1−x(1+x) | | x2−1−x−x2 | | −(1+x) | |
| = |
| = |
| =−1 |
| 1+x | | 1+x | | 1+x | |
17 sty 16:14
Nikki: górę rozłożyłam a −x wciągnęłam na wspólny mianownik
wymnożyłam
17 sty 16:14
-:): ...albo:
| (x−1)(x+1) | |
| −x=x−1−x=−1 |
| x+1 | |
17 sty 16:16
Nikki: to sobie pokomplikowałam drogę, dziękuje
17 sty 16:17
Bogdan:
albo:
założenie: x ≠ − 1
| x2 − 1 | | (x − 1)(x + 1) | |
| − x = |
| − x = x − 1 − x = −1 |
| 1 + x | | x + 1 | |
17 sty 16:18
Nikki: ok, ale teraz nie mogę tego zrobić
17 sty 16:21
marek: przecież to prawie ten sam przykład... czego nie rozumiesz w poprzednim?
17 sty 16:25
Nikki: właśnie próbowałam go tak samo zrobić i nie wychodzi.
17 sty 16:25
Nikki: ok już mi wyszło.
17 sty 16:34
Nikki: A jeszcze chciałam się zapytać o ten przykład bo też mi nie wychodzi
górę rozłożyłam Hornerem
| (x−1)(x2 + x − 2) | |
| +x |
| (2−x)(2+x) | |
17 sty 16:44
Bogdan:
Założenie: x ≠ −2
| 4 − x2 | | (2 − x)(2 + x) | |
| + x = |
| + x = 2 − x + x = 2 |
| x + 2 | | x + 2 | |
17 sty 16:49