| 2 | ||
w nieskonczonym ciagu geometrycznym (an) dane sa a1 = | oraz a2 * a4=1, oblicz iloraz | |
| 10 |
| 1 | 1 | ||
q* | q3 =1 | ||
| 5 | 5 |
| 1 | |
q4 =1 | |
| 5 |
| 1 | 1 | 1 | |||
* | = | ||||
| 5 | 5 | 25 |
| 1 | |
q4=1 /*25 | |
| 25 |
| 7 | ||
Suma n kolejnych poczatkowych wyrazow nieskonczonego ciagu geometrycznego wynosi 2 | , | |
| 12 |
| 4 | 1 | |||
a1= | , a4 = | |||
| 3 | 6 |
| 1 | 4 | ||
= | *q3 | ||
| 6 | 3 |
| 1 | ||
q= | ||
| 2 |
| 31 | 4 | 1 − 0,5q(do n) | |||
= | * | / *12 | |||
| 12 | 3 | 0,5 |