Jak obliczyć S1, S2?
Mateusz: Nie potrafię sobie poradzić z tym przykładem. Wszystkie otrzymane przeze mnie wyniki są
nieprawidłowe z odpowiedziami.
−S1 x 0,940 −S2 x 0,643 + 12 = 0
S1 x 0,342 −S2 x 0,766 − 20 =0
odp. S1 = 23,46
S2 = − 15,63
17 sty 14:28
Mateusz: czy mógłby ktoś dać mi wskazówkę ?
17 sty 15:54
Luked: To zwyczajny układ równań tylko nieprzyjemne liczby. Z pierwszego wyznaczasz S2, a potem
podstawiasz do drugiego równania. Ale do tego już pewnie doszedłeś
17 sty 16:04
Luked: Odpowiedzi są dobre (w przybliżeniu). Mi wyszło S1=23,786, S2=−16,108.
Robiłem tak:
wyznaczyłem S2 z pierwszego równania (*) : S2 = −S1 * 1,461 + 18,662
podstawiłem S2 do drugiego równania: S1 * 0,342 − (−S1 * 1,461 + 18,662) * 0,766 − 20 = 0
wyszło: S1 = 23,786
podstawiłem S1 do (*) i wyszło S2=−16,108
17 sty 16:21
Mateusz: nieustannnie tak robię i ciągle jest źle ^^
S1 * 0,342 − (−S1 * 1,461 + 18,662) * 0,766 − 20 = 0
S1 * 0,342 − (−S1 * 0,877 + 14,295) −20 = 0
S1 * 0,342 +S1 * 0,877 − 14,295 − 20 = 0
po dodaniu S1 wychodiz mi takie równanie.
S1 * 1,22 = 34,295 /1,22
S1 = 27,xxx
co robię nie tak? jak Ci wyszło 23,xx?
17 sty 18:07
Mateusz: jakaś wskazówka?
17 sty 19:52
Mateusz: naprawdę nikt nie wie jak to rozwiązać?
18 sty 12:15